Lutheranen in het Noorden

Lutherroos

De Lutherroos:

mlroosorg

Zo zag de stempel uit die Luther eens kreeg. Hij bedankte daarvoor in een brief, waarin hij dit wapen beschrijft als een beeld van zijn theologie. Daarbij gaf hij aan dit wapen kleur.

In einem Brief vom 8. Juli 1530 schrieb Luther an Lazarus Spengler, die Lutherrose sei

   „ein Merkzeichen meiner Theologie. Das erst sollt ein Kreuz sein, schwarz im Herzen, das seine natürliche Farbe hätte, damit ich mir selbst Erinnerung gäbe, daß der Glaube an den Gekreuzigten uns selig machet. Denn so man von Herzen glaubt, wird man gerecht. Ob’s nun wohl ein schwarz Kreuz ist, mortifizieret und soll auch wehe tun, dennoch läßt es das Herz in seiner Farbe, verderbt die Natur nicht, das ist, es tötet nicht, sondern erhält lebendig … Solch Herz aber soll mitten in einer weißen Rosen stehen, anzuzeigen, daß der Glaube Freude, Trost und Friede gibt, darum soll die Rose weiß und nicht rot sein; denn weiße Farbe ist der Geister und aller Engel Farbe. Solche Rose stehet im himmelfarben Felde, daß solche Freude im Geist und Glauben ein Anfang ist der himmlische Freude zukünftig, jetzt wohl schon drinnen begriffen und durch Hoffnung gefasset, aber noch nicht offenbar. Und in solch Feld einen goldenen Ring, daß solch Seligkeit im Himmel ewig währet und kein Ende hat und auch köstlich über alle Freude und Güter, wie das Gold das höchste, köstlichste Erz ist.“

– WA, Luthers Briefwechsel, 5. Band, S. 444f
Maarten Luther 1530 (in een brief aan Justus Jonas)

De Lutherroos was niet het echte wapen van de familie Luther, maar een beeld van zijn theologie. Luther zegelt zijn brieven met dit lakstempel, maar geeft het ook aan zijn boeken mee als een waarmerk dat ze echt van hem zijn en niet van mensen die onder zijn naam als dekmantel een valse leer rondbazuinen.
mlroosgil

Raam met daarin de Lutherroos in de Lutherse kerk Groningen

 

De Luther-roos

In 1516 heet Luther zich, uit één van de rozen uit het Luther-familiewapen, een eigen zegel en tegelijk zinnebeeld van zijn theologie, ontworpen. In een brief van 8 juli 1530 aan Lazarus Spengler schrijft hij o.a.:

Het eerste is een zwart kruis, in een hart dat zijn natuurlijke kleur moet hebben, opdat ik mij steeds herinnere dat het geloof aan de gekruisigde ons zalig maakt…..

Zo’n hart moet midden in een witte roos staan om te laten zien dat het geloof vreugde, troost en vrede geeft. Een witte roos ook omdat wit de kleur van alle geesten en alle engelen is.

Zo’n roos staat in een hemelkleurig, d.w.z. blauw veld, daarom omdat vreugde in de geest en geloof begin zijn van de toekomstige hemelse vreugde…..

En om dat veld een gouden ring, omdat de hemelse zaligheid eeuwig duurt en geen eind heeft en ook kostbaar boven alle vreugde en bezittingen, zoals het goud het hoogste, kostelijkste erts is.

mlrooskleur

Al ken ik de weg niet die God met mij gaat, ik ken wel mijn Gids.
Maarten Luther