Lutheranen in het Noorden

Evangelisch Lutherse Gemeente Pekela/Winschoten

 

De Evangelisch-Lutherse Gemeentes Winschoten en Pekela

 

Op 31 oktober 1517 hamerde Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel van Wittenberg, het begin van de Reformatie. De noordelijke Nederlanden werden overwegend protestants. Het Lutheranisme drong in de 17e eeuw door in Oost Groningen In 1695 werd op een knooppunt van waterwegen bij Winschoten door voornamelijk handelslieden een lutherse kerk gesticht.

Na een aantal jaren soms barre tochten en diverse keren omslaan van de praam besloten de Pekelder leden in 1762 hun eigen gemeente te stichten op de grens van Oude- en Nieuwe Pekela.

De Winschoter gemeente bleef aan het Winschoterzijl tot 1836 toen het mogelijk werd om een nieuwe kerk te bouwen aan de Visserdijk.

Op 1 november 2016 zijn beide gemeenten weer samengevoegd tot de Evangelisch Lutherse gemeenten Pekela/Winschoten met twee kerkgebouwen zowel in Winschoten als in Nieuwe Pekela.

 

Lutherse spiritualiteit

De Evangelisch Lutherse Gemeente Pekela/Winschoten is het ontmoetingspunt voor de ongeveer 100 lutheranen in Oost Groningen. Iedere zondag om 10.00 uur wordt in er afwisselend in één van beide kerkgebouwen een lutherse eredienst gehouden. De lutheranen werken als zelfstandige kerkgemeente samen binnen de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Graag houden de lutheranen daarbij vast aan hun eigen inbreng, zoals de gezongen liturgie. De hechte band binnen de lutherse gemeenschap en verdraagzaamheid jegens andere levensbeschouwingen houden we graag in ere. Gasten zijn altijd van harte welkom.

Kerk en organisatie

Centrum van de Lutherse gemeente zijn de eigen kerkgebouwen en het verenigingsgebouw “De Wartburg” in Nieuwe Pekela.
Daarnaast bevindt zich naast en achter de kerk in Nieuwe Pekela de “Hof ” en het enige lutherse begraafplaats van Nederland.
De kerk in Winschoten is een rijksmonument en beide kerken huisvesten monumentale en in zeer goede staat verkerende orgels.

Kerk in samenleving

Een kerk is geen doel op zich, het doel is de samenleving.
Te beginnen met je eigen buurt, je eigen wijk. De lutherse kerk wil een centrum zijn, wil een kapel zijn voor de Pekelder en Winschoter samenleving. Een kapel waar je kunt binnenlopen en een gewillig oor kunt vinden.

Oecumene en interreligieuze verdraagzaamheid

Met de partners binnen de Protestantse Kerk in Nederland worden regelmatig gezamenlijke diensten met Lutherse inbreng gehouden. Ook andere geloofstradities kunnen van het lutherse kerkgebouw gebruik maken.
Daarnaast kunnen de gebouwen dienst doen voor culturele gebeurtenissen.

Contactgegevens van de gemeente zijn:

Evangelisch Lutherse gemeente Pekela/Winschoten
p/a Houtstek 23
9665 EK Oude Pekela
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkgebouwen:
Pekela: Abraham Westersstraat A 1, Nieuwe Pekela
Winschoten: Vissersdijk 70, Winschoten

Verenigingsgebouw 'De Wartburg':
Abraham Westersstraat A 2, Nieuwe Pekela

Beheerder Lutherse begraafplaats Pekela: K.Kuiper, tel. 0598-620984

De wereld is een als een dronken boer; tilt men hem aan de ene kant in het zadel, dan valt hij er aan de andere kant weer af.
Maarten Luther